Siropen: verfrissende dorstlessers

Siropen zijn na het aanlengen met water verfrissende, alcoholvrije dranken. Andere benamingen voor deze dranken zijn: limonade, aanmaaklimonade of ranja. Er zijn drie soorten te onderscheiden:

Diksap

Diksap is 100% geconcentreerd sap. Het is letterlijk ingedikt vruchtensap, ook wel geconcentreerd sap genoemd.

Limonadesiroop

Limonadesiroop is een mengsel van water en suiker(s) met de volgende mogelijke toevoegingen: vruchtensap, zuren, kleurstoffen, aroma’s en vitamines.

Vruchtenlimonadesiroop

Vruchtenlimonadesiroop is een mengsel van water, suiker(s), vruchtensap en eventueel zuren, kleurstoffen, aroma’s en vitamines.

Suikervrije en light siroop

Van iedere soort siroop zijn suikervrije en light limonadesiropen verkrijgbaar. Deze varianten zijn gezoet met zoetstoffen in plaats van suiker en geven dezelfde zoete smaak, maar dan zonder de calorieën. Een limonadesiroop mag light genoemd worden als er minder dan 20 kcal per 100 ml in het eindproduct zit, of als er ten minste 30% minder energie bevat dan een gewone  (suikerhoudende) limonadesiroop. Dit is bereikbaar door de suiker geheel of gedeeltelijk te vervangen door zoetstoffen.
 

Meest voorkomende ingrediënten siroop

Op het etiket van alle soorten siropen zijn altijd de ingrediënten gespecificeerd. De meest voorkomende ingrediënten in siropen zijn:

Geconcentreerd vruchtensap

Geconcentreerd vruchtensap vormt de basis van siropen. Het sapconcentraat ontstaat door het persen van het sap uit het fruit. Vezels, schillen en pitjes zijn daarbij geheel of gedeeltelijk verwijderd. Wat overblijft is het concentraat.

Water

Water is een bestanddeel dat consumenten bij (de meeste) siropen nog zelf moeten toevoegen om het drinkbaar te maken. Het mogelijk hiervoor mineraal- of bronwater of kraanwater te gebruiken. Bruisend water maakt het tot een sprankelende limonade. Tegenwoordig zijn in supermarkten en horeca ook kant-en-klare limonades verkrijgbaar. De producent heeft dan het (mineraal)water toegevoegd, zodat de limonade gelijk te drinken is.

Suiker

Suiker, ook wel sacharose of sucrose genoemd, behoort tot de koolhydraten. Samen met vetten en eiwitten geven koolhydraten energie voor het lichaam. Op de verpakking van siropen staat zowel het totaalgehalte aan koolhydraten vermeld als de hoeveelheid suikers. Suikers hebben naast de functie van zoetmiddel en energieleverancier nog meer functies. Zo zijn ze te gebruiken als conserveermiddel, als smaakverbeteraar en geven ze stevigheid en structuur aan levensmiddelen. De suikers in Nederlandse siropen zijn voornamelijk gewonnen uit suikerbiet en in mindere mate uit suikerriet.

Zoetstoffen

Zoetstoffen zijn vervangende ingrediënten voor suiker in siropen. Het doel van zoetstoffen is het verminderen van het aantal calorieën in siroop. Indien zoetstoffen de suikers in het geheel vervangen bevat siroop geen calorieën. Meer informatie over zoetstoffen is te lezen op de site van het Kenniscentrum Zoetstoffen

E-nummers

E-nummers zijn onder meer kleurstoffen, zoetstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten en voedingszuren. Deze hulpstoffen, ook wel additieven genoemd, bevorderen de houdbaarheid, kleur, glans, geur en smaak van een product. Ze staan op het etiket aangeduid met hun eigen naam of met een E-nummer. Dit nummer betekent dat de stof veilig is bevonden door de Europese Voedsel Auroteit (EFSA). In de Warenwet is omschreven welke hulpstoffen in welke hoeveelheden toepasbaar zijn.

Vitamines en mineralen

Het toevoegen van vitamines en mineralen aan siropen is in Nederland toegestaan onder strikte voorwaarden. Alleen de volgende vitamines en mineralen zijn geoorloofd aan siroop toe te voegen:

  • vitamine A in de vorm van betacaroteen
  • vitamine B1
  • vitamine B2
  • niacine
  • vitamine B6
  • pantotheenzuur
  • vitamine B12
  • biotine
  • vitamine C
  • vitamine E
  • vitamines K, Ca, Mg, Fe, Mn, Na, K, Cl, P, Cr en/of Mo