Nutri-Score: vanaf 2024 officieel vrijwillig voedselkeuzelogo in Nederland
Staatssecretaris Van Ooijen van VWS heeft op 25 april 2023 bekendgemaakt dat Nutri-Score vanaf 1 januari 2024 het officiële vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland wordt.
Op het etiket van alle soorten siropen zijn altijd de ingrediënten gespecificeerd. De meest voorkomende ingrediënten in siropen zijn:
Geconcentreerd vruchtensap vormt de basis van siropen. Het sapconcentraat ontstaat door het persen van het sap uit het fruit. Vezels, schillen en pitjes zijn daarbij geheel of gedeeltelijk verwijderd. Wat overblijft is het concentraat.
Water is een bestanddeel dat consumenten bij (de meeste) siropen nog zelf moeten toevoegen om het drinkbaar te maken. Het mogelijk hiervoor mineraal- of bronwater of kraanwater te gebruiken. Bruisend water maakt het tot een sprankelende limonade. Tegenwoordig zijn in supermarkten en horeca ook kant-en-klare limonades verkrijgbaar. De producent heeft dan het (mineraal)water toegevoegd, zodat de limonade gelijk te drinken is.
Suiker, ook wel sacharose of sucrose genoemd, behoort tot de koolhydraten. Samen met vetten en eiwitten geven koolhydraten energie voor het lichaam. Op de verpakking van siropen staat zowel het totaalgehalte aan koolhydraten vermeld als de hoeveelheid suikers. Suikers hebben naast de functie van zoetmiddel en energieleverancier nog meer functies. Zo zijn ze te gebruiken als conserveermiddel, als smaakverbeteraar en geven ze stevigheid en structuur aan levensmiddelen. De suikers in Nederlandse siropen zijn voornamelijk gewonnen uit suikerbiet en in mindere mate uit suikerriet.
Zoetstoffen zijn vervangende ingrediënten voor suiker in siropen. Het doel van zoetstoffen is het verminderen van het aantal calorieën in siroop. Indien zoetstoffen de suikers in het geheel vervangen bevat siroop geen calorieën. Meer informatie over zoetstoffen is te lezen op de site van het Kenniscentrum Zoetstoffen.
E-nummers zijn onder meer kleurstoffen, zoetstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten en voedingszuren. Deze hulpstoffen, ook wel additieven genoemd, bevorderen de houdbaarheid, kleur, glans, geur en smaak van een product. Ze staan op het etiket aangeduid met hun eigen naam of met een E-nummer. Dit nummer betekent dat de stof veilig is bevonden door de Europese Voedsel Auroteit (EFSA). In de Warenwet is omschreven welke hulpstoffen in welke hoeveelheden toepasbaar zijn.
Het toevoegen van vitamines en mineralen aan siropen is in Nederland toegestaan onder strikte voorwaarden. Alleen de volgende vitamines en mineralen zijn geoorloofd aan siroop toe te voegen: