Het bruisende effect van koolzuur
Koolzuur komt in natuurlijke vorm voor in de lucht. Het is geurloos en kleurloos. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. Planten en bomen nemen de koolzuur vervolgens op en zetten het om in zuurstof. Koolzuurgas, ook wel CO2 genoemd en in de volksmond ‘prik’, is toegevoegd aan frisdranken en mineraal- of bronwater. Koolzuurhoudend water bevat van nature koolzuur of het gas wordt toegevoegd. Door het aanwezige koolzuurgas zijn deze drankjes sprankelend en ontstaat het bekende bruiseffect bij het inschenken.
Koolzuur is onschadelijk voor gebit en gezondheid
Koolzuur is onschadelijk voor de gezondheid en wordt op een natuurlijke wijze uit het lichaam verwijderd. Koolzuurgas is niet slecht voor het gebit, omdat het een zogenaamd zwak zuur is. Sterke zuren hebben mogelijk wel een nadelig effect op het gebit in de vorm van tanderosie. Voorbeelden van sterke zuren zijn citroenen of appels. Frisdranken, vruchtensappen, wijn en bier bevatten eveneens sterke zuren. Koolzuurhoudend mineraalwater smaakt wel zuur, maar veroorzaakt geen erosie aan de tanden.
Meer informatie over koolzuurgas is te lezen op de site van het Kennisinstituut Bier.