Stimuleren van gezonde keuzes

Producenten van frisse dranken stimuleren mensen gezonde keuzes te maken. Dit vindt zijn weerslag in een toename van het aanbod van gezondere en caloriearme frisse dorstlessers. Een andere innovatie is het aanbieden van dranken in kleinere verpakkingen. Ongeveer 80 procent van de Nederlanders kiest daarom wel eens bewust voor een light of zero drankje of voor een drankje in een kleinere verpakking. 

Variatie stimuleert voldoende vochtinname

Voor voldoende dagelijkse vochtinname helpt het te variëren met drankjes. Het Voedingscentrum adviseert het drinken van water af te wisselen met koffie en thee, beide zonder suiker. Deze dranken zijn opgenomen in de Schijf van Vijf. Naast deze drankjes is er veel variatie in frisse dranken. Er zijn veel verschillende smaken, met of zonder koolzuur en met of zonder suiker. Dit zorgt  voor voldoende afwisseling en maakt het eenvoudiger mogelijk dagelijks voldoende te drinken. 

Vochtbalans essentieel voor gezond lichaam

Het lichaam bestaat voor twee derde uit water. Water is nodig voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de lichaamscellen en neemt afvalstoffen mee terug. De afvalstoffen verdwijnen bijvoorbeeld via de nieren (urine) weer uit het lichaam. Vochtbalans is dus essentieel voor een gezond lichaam. Het is daarom raadzaam over de dag verspreid voldoende water te drinken.

Hoeveel vocht heb je nodig per dag?

Een mens heeft circa 2,5 tot 3 liter vocht per dag nodig. Onze (vaste) voeding levert dagelijks ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht. Voor het aanvullen van het vochtgehalte is voor volwassenen in het gematigde klimaat in Nederland belangrijk elke dag tenminste 1,5 tot 2 liter te drinken. Voor kinderen is dit ongeveer 1 liter per dag. Dit is de aanbevolen hoeveelheid bij geringe lichamelijke activiteit. Bij veel lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld sporten, heeft het lichaam meer behoefte aan vocht. Drink daarom voldoende. Dit kan (mineraal)water zijn, maar ook koffie, thee, frisdrank of vruchtensap.

Eten en drinken tasten het gebit aan

Eten en drinken is van invloed op het gebit. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid eten of drank, maar ook hoe vaak men eet of drinkt en hoe lang de zuurheid van producten in de mond blijft. Aantasting van het gebit vindt op twee manieren plaats: door tandcariës (gaatjes) en door tanderosie.

Lees verder

zuren tasten het gebit aan

Cafeïne in frisse dranken

Sommige frisse dranken bevatten cafeïne, zoals cola, ijsthee en energiedrankjes. De cafeïne geeft je een extra stimulans om alert te blijven of beter te presteren. De hoeveelheid aan cafeïne in frisdrank en energy drinks is wettelijk gereguleerd en is bij normale consumptie veilig om te consumeren. Door het hoge cafeïnegehalte in energiedranken wordt het drankje niet aanbevolen aan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Meer over cafeïne

Cafeïne in frisdrank en energiedrank

Koolzuur in frisdranken en waters

De prik of bubbels in frisdranken en mineraal-of bronwater is koolzuurgas en geeft het bruisende effect bij het inschenken. Koolzuurgas zelf heeft geen negatief effect op je gezondheid of je gebit, wel kunnen de aanwezige zuren in dranken tanderosie veroorzaken. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten op de dag.

Meer over koolzuur

 

Koolzuurgas in waters en frisdranken