Mineraalwater en ‘flavoured water’ maken opmars in drankensegment
Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor mineraalwater – al dan niet met een smaakje – als gezonde dorstlesser.
Nieuws /
In tijden van stijgende kosten en hoge inflatie heeft het kabinet op Prinsjesdag bevestigd dat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken volgend jaar wordt verhoogd van ruim 8 cent naar ruim 26 cent per liter. Een verdrievoudiging van het tarief, aangekondigd om consumenten aan te sporen gezondere varianten te drinken. Dat is niet alleen een zeer forse verhoging die de sector zwaar raakt, maar ook een die moeilijk te begrijpen is als je bedenkt dat het een sector treft die alle beloften zoals gedaan in het Nationaal Preventieakkoord ruimschoots heeft gehaald.
Koning Willem-Alexander wees in de Troonrede nog een keer op het belang van dit Nationaal Preventieakkoord. “Het Nationaal Preventieakkoord draagt eraan bij dat Nederlanders gezonder kunnen leven, met als een van de belangrijke doelen een rookvrije generatie in 2040”, aldus de koning.
Ook de frisse drankensector heeft zich achter dat akkoord geschaard. Zo committeerde de sector zich in 2012 aan een reductie van minstens 30 procent kilocalorieën per liter in 2025. Onlangs maakte FWS bekend die vermindering al te hebben bereikt, ruim drie jaar voor de deadline.
Met de in de Miljoenennota aangehaalde belastingverhoging wil het kabinet toch honderden miljoenen extra belastinggeld ophalen bij de frisdranksector en consumenten. Daarmee treft het kabinet één sector keihard en laat het de kans liggen om echt effectieve, brede maatregelen te nemen waarbij alle suikerhoudende producten worden belast.
Zo vallen chocolademelk en zuiveldrankjes met toegevoegde suikers buiten deze belasting, terwijl bijvoorbeeld zero frisdrank, water met aroma of regular frisdrank volgend jaar zwaarder belast worden. Terwijl deze dranken juist minder suikers bevatten. Ook andere suikerrijke producten, zoals koek, snoep en chocola, blijven vreemd genoeg buiten schot. De keuze om een buitensporige verhoging door te voeren op frisse dranken is daarom eenzijdig en niet effectief.
Daarom doet de sector een oproep aan de Tweede Kamer: versnel de invoering van een slimme belasting op alle suikerrijke producten, zodat er echt een gezondheidsdoel wordt bereikt. Door deze aanpak uit te breiden naar andere productcategorieën wordt overmatige suikerconsumptie écht tegengegaan en leveren de betrokken sectoren een evenredige bijdrage aan het bestrijden van obesitas.