Suikerreductie verdient een serieuze aanpak, en dat is een brede aanpak
De overheid spant zich terecht in om een gezond voedingspatroon te stimuleren, maar waarom worden koek, snoep en chocolade dan ontzien bij de voorgenomen belastingverhogingen?
Persbericht /
Nederlandse consumenten kiezen steeds vaker voor mineraalwater – al dan niet met een smaakje – als gezonde dorstlesser. Onderzoeksbureau Nielsen meldt in recente cijfers dat de verkoop van de totale categorie water tussen 2011 en 2019 met 37% is gestegen. Vooral de jongere generaties geven aan vaker mineraalwater te drinken dan twee jaar geleden. ‘Flavoured water’ is sinds 2013 in opmars en wordt vaak gezien als alternatief voor frisdrank. De innovaties van fabrikanten spelen een belangrijke rol bij de groei die de categorie nu al jaren doormaakt.
Waar mineraalwater in veel van onze buurlanden al sinds jaar en dag tot de dagelijkse boodschappen behoort, lijkt nu ook Nederland plat, bruisend en ‘flavoured’ water in een fles of pak te hebben omarmd. Afgelopen jaar (2019) werd er ruim 451 miljoen liter mineraalwater en ‘flavoured’ water verkocht. Het jaar daarvoor was dat zelfs nog meer (483 miljoen liter) als gevolg van de extreem hete zomer.
Dat er meer mineraalwater wordt gedronken blijkt ook uit het Frisse Drankenonderzoek, uitgevoerd in 2019 in opdracht van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS). Veel respondenten gaven daarin aan gedurende de dag het vaakst mineraalwater te drinken als fris drankje. Belangrijke reden om dit water te drinken is omdat het de dorst snel lest. Vooral Millenials (geboren tussen 1980 en 1998, ook wel Generatie Y genoemd – red.) en de nog jongere Gen Z (geboren eind ’90 jaren en begin 2000 – red.) prefereren mineraalwater in het kader van de gezondheid. Gen Z geeft zelfs aan dat het drinken van mineraalwater (al dan niet aangelengd met siroop) een vaste drinkgewoonte is.
Mineraalwater wordt in de praktijk langs natuurlijke weg gefilterd door verschillende aardlagen, waarna het vrijwel direct kan worden geconsumeerd. En hoewel aan dit water op het eerste gezicht niet veel lijkt te vernieuwen of te verbeteren, zijn innovaties als het toevoegen van natuurlijke smaak-additieven wel degelijk een belangrijke motor achter de groei van de categorie als geheel. Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat veel consumenten ‘flavoured waters’ (ook wel smaakwaters) niet alleen verfrissend en dorstlessend vinden, maar ook lekkerder dan ‘gewoon’ mineraalwater. Ruim de helft van de drinkers van smaakwaters kiest voor dit drankje omdat deze minder calorieën en suiker bevatten dan traditionele (koolzuurhoudende) frisdranken. En dat klopt, want deze frisse dorstlesser bevat in de praktijk geen suiker en geen calorieën.
Volgens Taco Juriaanse, directeur van FWS, “geven smaakwaters de categorie kleur”. Hij zegt: “Er is inmiddels een grote variëteit aan water met vruchten-, kruiden- en groentesmaken. We zien trouwens dat consumenten nu ook vaak thuis zelf aan de slag gaan met smaakwaters, door aan water een twist te geven met citroen, limoen, munt of komkommer.” Juriaanse noemt het positief dat met name ook de generaties Y en Z bewust méér mineraalwater drinken. “Deze jonge consumenten leven vaak heel bewust en het aanbod aan smaakwaters speelt in op die behoefte.”