Laboratoriumonderzoek naar tanderosie in British Medical Journal
Nieuws /
Op 11 juli 2019 verscheen een artikel in de British Medical Journal (BMJ) over een mogelijk verband tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op kanker.
Het onderzoek laat verbanden zien, maar bewijst volgens de Franse onderzoekers niet dat de consumptie van suikerhoudende dranken kanker veroorzaakt. De onderzoekers geven daarnaast aan dat aanvullend onderzoek noodzakelijk is. In het Reformatorisch Dagblad van 16 juli 2019 stellen Prof. dr. Jessica Kiefte-de Jong (Leidsch Universitair Medisch Centrum) en prof. dr. Martijn Katan (emeritus hoogleraar aan de VU) dat enige terughoudendheid geboden is bij het interpreteren van de resultaten van de studie. De studie is namelijk observationeel en niet experimenteel. Daarom kan er volgens Kiefte en Katan niet uit geconcludeerd worden dat het drinken van 100ml suikerhoudende drank per dag een hoger risico op kanker met zich meebrengt. Katan: "Dat kun je echt niet concluderen. De kans is groter dat het verband puur toeval is." Andere factoren waarvoor niet gecorrigeerd is zouden volgens Kiefte en Katan ook een verklaring kunnen zijn voor het verband, zoals leefstijl en voedingspatroon.[1]
FWS onderschrijft de richtlijn van de WHO om niet meer dan 10% van de dagelijkse calorieën uit ‘vrije suikers’ te halen en werken daarom aan het verlagen van de calorieën in ons assortiment. Dat doen we door suiker uit bestaande producten te halen, nieuwe producten met weinig calorieën op de markt te brengen, kleinere verpakkingen aan te bieden en meer water te verkopen. Op die manier hebben we als sector tussen 2012 en 2018 een suikerreductie van 20% gerealiseerd. In 2025 zal dit zelfs 30% zijn. Zo zorgen we ervoor dat consumenten steeds minder calorieën en suiker uit frisdranken consumeren. Dit is in lijn met de gezondheidsrichtlijnen en de adviezen van de onderzoekers.