Kabinet komt met voorstellen voor aanpassing verbruiksbelasting
Nieuws /
Het kabinet heeft voorstellen gepresenteerd om de dit jaar ingevoerde en fel bekritiseerde verhoging van de verbruiksbelasting op suikerhoudende dranken anders vorm te geven. De staatssecretarissen Van Ooijen (Volksgezondheid) en Van Rij (Financiën) geven de Tweede Kamer daarbij vijf opties waarbij onder meer gekeken wordt naar de hoeveelheid suiker in een bepaalde drank.
Hiermee wordt de verbruiksbelasting omgevormd tot een slimme suikertaks, precies waar FWS al langer voor pleit. Helaas blijkt ook bij deze herziening de opbrengst voor de regering nog steeds een belangrijk motief te zijn: als er bepaalde dranken worden uitgezonderd dan gaat daarmee het tarief van andere dranken automatisch omhoog. Dat kan oplopen tot ruim 50 cent per liter oftewel bijna een verdubbeling van het huidige, op 1 januari al drastisch verhoogde bedrag. Dit is geen verstandige keuze, zeker als je bedenkt dat het maximale tarief in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk op 28 cent per liter ligt - en dat dit zeer effectief is gebleken als stimulans voor fabrikanten om gezondere dranken op de markt te brengen.
FWS is blij dat het kabinet inziet dat de huidige verbruiksbelasting niet het beoogde effect heeft. De nu aangekondigde herziening is ongeacht het scenario waar door de Tweede Kamer voor zal kiezen een belangrijke stap. FWS pleit er echter voor om in de nu voorgestelde scenario’s de huidige 26 cent per liter te hanteren als maximumtarief en voor dranken met minder suiker naar beneden te differentiëren. De daling in opbrengst voor de overheid moet worden gezien als een incentive om een brede suikertaks in te voeren en andere, suikerrijke producten, ook te belasten. Dan blijven de inkomsten op peil, en realiseer je echte winst als het gaat om caloriereductie en de bestrijding van overgewicht.