Overzicht consumptiecijfers
Onderstaand document bevat de belangrijkste kerngegevens van de Nederlandse frisdranken-, water-, sappen- en siropenindustrie over de periode 2011 tot en met 2015. Ook de consumptiegegevens van de overige landen van de Europese Unie zijn in de folder vermeld.

Frisdranken op één na meest gedronken drank in Nederland
Frisdranken horen bij Nederland. Frisdranken zijn na koffie sinds jaar en dag de meest gedronken alcoholvrije drank. In 2015 dronk een Nederlander gemiddeld 91,5 liter per persoon per jaar. Gemiddeld is 1/3 hiervan frisdrank zonder calorieën (light).

Categorie mineraal- en bronwater groeit
Natuurlijk mineraal- en bronwater is het enige van nature zuivere water. Het komt direct drinkbaar uit de bron. De catergorie stijgt al enkele jaren. Gemiddeld wordt per Nederlander zo'n 24 liter per jaar gedronken. Dit is in Europees perspectief niet veel; in bijna geen enkel ander EU land wordt zo weinig natuurlijk mineraal- en bronwater per hoofd van de bevolking gedronken. In Duitsland drinkt men gemiddeld 177 liter en in België gemiddeld 127 liter per persoon per jaar. 

Ook lichte groei voor siropen
Al jaren is de consumptie van siropen stabiel. Een Nederland drinkt gemiddeld zo’n 15 liter drinkklare siroop per jaar. In 2015 is de categorie licht gestegen.

BijlageGrootte
Consumptiecijfers FWS 2015675.61 KB