Laboratoriumonderzoek naar tanderosie in British Medical Journal
Onvoldoende bewijs dat er een mogelijk verband tussen consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op kanker is.
Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) licht toe: ‘De ontwikkeling van verantwoord genieten zie je duidelijk terug in het aanbod, met voortdurend introducties van nieuwe dranken met minder of vaak helemaal geen suiker. Daarnaast wordt het suikergehalte in bestaande dranken naar beneden gebracht. Het frisdrankenschap is daarmee één van de meest innovatieve categorieën. Producenten spelen in op de behoefte van de consument, die steeds bewuster geniet van een verfrissend drankje en daarbij meer let op de hoeveelheid calorieën. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op onze ambitie om als frisdrankproducenten in 2020 15% minder calorieën in frisdranken op de markt te zetten.’
Om een goede afweging te maken, is het belangrijk dat de consument de juiste kennis heeft over de producten. Gianotten: “Een groot deel van de frisdrank drinkers overschat het aantal calorieën (88%) en suiker (65%) in cola light en het aantal calorieën (69%) en suiker (46%) in cola zero/MAX. Alleen regular frisdranken bevatten echter suiker en daarmee calorieën. In light en zero varianten van frisdranken wordt suiker vervangen door zoetstoffen die nul calorieën opleveren”. Ook denkt ruim de helft van de frisdrank drinkers ten onrechte dat zoetstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zoetstoffen zijn echter uitgebreid onderzocht door onafhankelijke wetenschappers van de Europese Voedsel Autoriteit EFSA en volkomen veilig om te consumeren binnen de gestelde normen.