De Europese overkoepelende frisdrankorganisatie Unesda heeft een reductie commitment aangekondigd voor frisdranken met 10 procent in 2020. Het commitment wordt verder uitgerold in Europa. Het initiatief is een antwoord op de veranderende vraag van  consumenten op het gebied van toegevoegde suiker in producten en daarnaast de vraag vanuit lidstaten en de Europese Commissie voor een gecoördineerde aanpak om suiker in producten te verminderen. Om dit ambitieuze Europese commitment te bereiken, gaat de frisdranksector verder innoveren, producten herformuleren, kleinere verpakkingen ontwikkelen en de consument aanmoedigen om ook vaker voor laag calorische frisdranken te kiezen.

Op 26 januari 2017 organiseerden staatsecretaris Van Dam, minister Schippers, minister Ploumen en staatssecretaris Dijksma samen een Nationale Voedseltop in Nederland om met het bedrijfsleven en andere betrokken partijen meerjarige afspraken te maken over de transitie van het voedselsysteem. Ook de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) was op de voedseltop uitgenodigd en directeur Raymond Gianotten heeft daar een aanscherping van het FWS-commitment in het Kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling bekend gemaakt van 15%.  In 2015 kondigde FWS al een commitment van 10% aan. Deze is nu verder aangescherpt naar 15%.