Verschillende watersoorten
In basis zijn er twee soorten waters te onderscheiden. Water dat van nature zuiver is en direct geschikt is om te drinken, zoals mineraal- en bronwater. En water dat eerst behandeling en controle nodig heeft voordat het geschikt is voor consumptie, zoals kraanwater.
Van nature zuiver water
Natuurlijk mineraalwater- en bronwater zijn afkomstig uit bronnen die meestal honderden meters diep onder de grond liggen. Dit water is van nature zuiver. Deze bronnen zijn afkomstig van regenwater, bronwater of gesmolten sneeuw en is gezuiverd door de aardlagen waardoor het water naar de bron zakt. Hierdoor krijgt het water zijn unieke smaak en samenstelling. Door deze natuurlijke zuivering is het water direct bij de bron drinkbaar. Chemische behandeling is daarom overbodig, Sterker nog, dit is zelfs bij wet verboden. Zowel natuurlijk mineraalwater als bronwater zijn verplicht afkomstig uit een door de overheid erkende bron.
Natuurlijk mineraalwater en bronwater
Natuurlijk mineraalwater wordt direct bij de bron afgevuld zonder veel behandeling, behalve van een zandfilter en beluchting. Het is dus oprecht van nature zuiver water. Bronwater volgt bijna hetzelfde traject als mineraalwater, alleen hoeft men dit water niet direct bij de bron te bottelen. Bronwaters mogen bijvoorbeeld per tankwagen worden vervoerd naar een bottelarij. Verder hoeft de minerale samenstelling in bronwater niet noodzakelijk constant te zijn. Dit is bij mineraalwater wel een vereiste. Mineraal- en bronwaters zijn verkrijgbaar in de varianten bruisend (met koolzuur) en plat (zonder koolzuur). Koolzuur is van nature in de bron aanwezig of de producent voegt het later toe bij de botteling. Op het etiket staat altijd vermeld of het bronwater of mineraalwater is en of koolzuur al dan niet is toegevoegd.
Kraanwater
Kraanwater, ook wel leidingwater genoemd, komt uit de bodem van de grond (grondwater) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater). Kraanwater wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Door dit regionale karakter is de smaak van kraanwater streekgebonden. Voordat kraanwater beschikbaar is voor consumptie krijgt het eerst een behandeling, waarna controle plaatsvindt. Welke behandeling het water krijgt, hangt af van de oorsprong van het water. Water afkomstig van oppervlaktewater krijgt bijvoorbeeld een intensievere behandeling dan grondwater.
Waters met een smaakje
In flessen gebottelde waters met een smaakje zijn afkomstig van natuurlijk mineraal- of bronwater waaraan een vleugje natuurlijke smaak is toegevoegd. Deze waters zijn zowel bruisend (koelzuurhoudend) als plat (niet-koolzuurhoudend) en bevatten geen calorieën. Het is mogelijk zelf water met een smaakje samen te stellen door de toevoeging van ingrediënten zoals een schijfje citroen of komkommer.
Soda- en spuitwater
Soda- en spuitwater is kraanwater waaraan koolzuur en eventueel mineralen (natriumcarbonaat) zijn toegevoegd.
Watercoolerwater
Watercoolerwater wordt via een koelinstallatie aangeboden en is vaak verkrijgbaar in bedrijfsomgevingen, verpleeghuizen, ziekenhuizen en overheidsinstellingen. Op het etiket van een watercoolerfles staat altijd vermeld of het kraanwater, bronwater of mineraalwater bevat. Meestal wordt het gekoeld aangeboden, maar soms ook ongekoeld of warm.
Meer weten over watersoorten? Kijk dan eens op de website Feiten over Water.